Leteci stabri

Kaj je oratorij?

Oratorij je vzgojni počitniški program za otroke, ki ga pripravljajo mladi prostovljci. V obliki, v kakršni ga poznamo danes, v Sloveniji poteka od leta 1988 [1]. Do danes se je razširil že v več kot 300 krajev po vsej Sloveniji [2]. Za nekaj dni, teden ali več združuje med seboj otroke, mlade in odrasle – udeležence, animatorje in njihove voditelje.

Oratorije povezuje glavni junak [3], ki se v obliki zgodbe predstavi udeležencem. Program oratorija na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza [4], ustvarjalne delavnice in igre.

Oratorijski program navadno poteka od jutra do večera, v nekaterih primerih pa en ali več dni vključuje tudi skupno bivanje. Večina oratorijev se dogaja v poletnem času, za oratorij pa so primerni tudi vsi drugi počitniški časi oz. prosti dnevi. Enodnevni oratorijski dogodek imenujemo oratorijski dan; krajši oratorijski dogodek imenujemo oratorijska delavnica, oratorijsko popoldne ipd.

Večina oratorijev je namenjena otrokom in mladostnikom, vodijo pa jih animatorji prostovoljci, ki so srednješolci in študenti. Obstajajo tudi oratoriji za starejše generacije: srednješolski oratorij, animatorij (oratorij za animatorje), oratorij plus (oratorij za odrasle), oratorij za družine.

Oratorijski program v harmonično celoto združuje zabavo, sproščujoče, ustvarjalne in poučne dejavnosti, druženje in duhovnost. Navdihuje se v ideji preventivnega vzgojnega sistema, katerega začetnik je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko.

————————————————

[1] Oratoriji je bil na slovenskih tleh že pred l. 1988. Več v zgodovini oratorija.
[2] Velika večina oratorijev je župnijskih. Nekaj oratorijev pa poteka tudi v domovih srečanj oz. domovih duhovnih vaj ali na dekanijski ravni.
[3] Življenje glavnega junaka je vzeto iz leposlovja, Svetega pisma ali izmed življenjepisov svetnikov.
[4] Kateheza je poučna dejavnost, v kateri udeleženci poglobijo vrednote in vsebinska sporočila iz oratorijske zgodbe.