Leteci stabri

Kdo je oratorijski animator?

Oratorijski animatorji so prav posebna skupinica zagnancev, ki vsako leto skrbno pripravijo oratorij za otroke. Lahko rečemo, da so animatorji tisti, ki oratoriju dajejo dušo (anima = duša). To so v največji meri srednješolci, študentje in učenci zadnjih razredov osnovne šole, prav vsi pa so prostovoljci. Ni jim vseeno, kako današnji otroci preživljajo počitnice, hkrati pa so pripravljeni svoj prosti čas darovati za druge. Kot ekipa poskrbijo prav za vse na oratoriju, od petja in igranja kitare do vodenja iger in športnih dejavnosti; od vodenja katehez in molitev do priprave dramske igre; od skrbi, da je vse na svojem mestu, do pridobivanja sponzorjev in donatorjev. Prav gotovo pa so tisti, brez katerih oratorija ne bi bilo.

ANIMATOR = SPREMINJATI SVET

Poletje mi ne pripiše le asociacij, kot so morje, hribolazenje, počitniško delo, potovanje, ampak me spomni tudi na to, da je čas za oratorij. Čas, ki ga posvetim animatorjem, otrokom pa tudi njihovim staršem in seveda Kolegu tam zgoraj.

Otroci in njihov vrišč, igre, bansi, packanje na delavnicah, petje in ples, vodne igre, ki so postale nepogrešljiv element oratorija, objemi, veselje in ure prijetne utrujenosti so stvari, ki obarvajo dneve oratorija. Letos se je temu pridružil tudi pohod v naravi in piknik s čevapčiči in rojstnodnevno torto.

Gor sem zrasla z oratorijem! Del mojega življenja je že od štirinajstega leta dalje. Uf, že kar 9 let me oblikuje (torej za naslednje leto spečem torto. Včasih, kot animatorka in tista, ki se uči od starejših in izkušenih, danes, kot voditeljica in tista, ki se trudi skrbeti tudi za animatorje.

Biti oratorijski animator je čudovito! Biti oratorijski animator pomeni (raz)dajati, (raz)dajati in še enkrat (raz)dajati in vsaj še enkrat toliko prejemati.  Biti oratorijski animator zagotovo pomeni spreminjati svet na bolje … Kapljica na kapljico in nekoč nastane morje. Biti oratorijski voditelj pa … večno novi (dragocen) izziv.

blog Alison Kogoj