Leteci stabri

KEKS večeri v Ljubljani

Letos na temo čistosti

V ŠO ZAO Ljubljana smo si zadali nov izziv oz. projekt, ki smo ga poimenovali ‘KEKS večeri’, ki so potekali v januarju in februarju na Rakovniku. Izvedli smo tri večere, katerih so se udeležili številni mladi. Povabili smo različne goste, zato so bili dogodki pestri: od priložnosti za sveto mašo, molitve, poslušanja predavanja, pričevanja ali poslušanja odličnega acapella gospel zbora. Na koncu smo vse postregli s piškoti in čajem ter se še malo zaklepetali.

Gost prvega večera je bil dr. Gabriel Kavčič, moralni teolog s številnimi službami, saj je med drugim tudi profesor, župnik itd. Večer je začel s sveto mašo in že skozi pridigo naredi uvod v predavanje, ki je sledilo. Čistost nam je razložil bolj laično, saj vse o njej izvemo v Katekizmu katoliške Cerkve, ki nam je pogosto nerazumljiv. Pravi, da je vprašanje, ki nam postavlja meje čistosti naslednje: ali naju bo ta stvar, ta dotik približal bližje Bogu? A zato je potreben živ odnos z Bogom.

Drugi KEKS večer je potekal 1. februarja. Po sveti maši smo prisluhnili odkritosrčnemu in navdihujočemu pričevanju Vida Planinca, ki je spregovoril o svoji poti k čistosti. Poudaril je, da je za ohranjanje čistosti potrebna trdna osebna odločitev in pripravljenost na težek boj proti grehu, ki ga lahko dobimo le z Bogom, Marijo in ljudmi, ki jih imamo radi, ob strani. Vid veliko vrednost življenja in prehojene poti danes vidi v zakonu s svojo ženo Anjo, katerega temelj je Bog. Še posebej velik blagoslov zanju so njuni trije sinčki in še en otročiček, ki ga družinica pričakuje čez nekaj mesecev.

Zadnji večer smo začeli z molitvijo pri Lurški kapeli in se nato udeležili koncerta gospel acapella zbora Bee Geesus (ki mimogrede iščejo nove člane), ki so naša srca napolnili z odličnim pevskim nastopom. Na koncu so nas tudi naučili eno pesem, ki smo jo nato vsi skupaj zapeli. Končali smo z druženjem ob gostih, keksih in toplem čaju.

Nekatere večere smo tudi posneli in so dostopni na YouTube kanalu Oratorij Slovenija.

Manca Škarja in Ana Špeh
Foto: Martin Dijak, Manca Škarja

Morda vas zanima tudi