Leteci stabri

Animatorji so stopili na pot!

Oratorijskim animatorjem poleti res ni dolgčas. Pa ne le poleti – že celo pomlad so potekale bolj ali manj intenzivne priprave, da bi bili krajevni oratoriji karseda dobro izpeljani. Da bi jim pri tem pomagala, sta Oratorij Slovenija in Združenje animatorjev Oratorija pripravila vrsto dogodkov in projektov.

Animastarti

Najbolj množična so bila seveda pomladanska srečanja, po novem imenovana »Animastarti«. Kot običajno so se odvila v vseh šestih škofijah: v Novem mestu 4. marca, v Mariboru 5. marca, v Ljubljani 11. marca, v Murski Soboti in Celju 18. marca ter v Kopru 25. marca. Skupno so na dvorišča po vseh slovenskih škofijah privabili približno 900 animatorjev in širili oratorijski duh veselja.

Pester program so pripravili člani škofijskih odborov Združenja animatorjev Oratorija. Tako so mladi z veliko igro spoznali vrednote letošnjega oratorija ter zgodbo letošnjega junaka hobita Bilba povezali s krščanskimi vrednotami. Dogodki so bili tudi dobra priložnost za spoznavanje in povezovanje z animatorji iz drugih župnij. Na delavnicah so mladi prostovoljci pridobili nova znanja ali obnovili stara. Ni manjkalo petja in plesa ob učenju himne. Dogajanje dneva je okronala sveta maša, kjer so se oratorijski delavci priporočili za Božje varstvo. V duhu letošnjega gesla »Stopi na pot!« so se podali na pot priprave oratorijev, v svoje nahrbtnike pa prejeli obilo motivacije, veselja in znanja za izvedbo odličnih oratorijev.

Dve usposabljanji za oratorijske voditelje

Da bi se kar najbolje pripravili na svojo novo vlogo, smo za oratorijske voditelje letos izvedli kar tri usposabljanja. Decembrskega v Veržeju se je udeležilo 13, februarskega v Repnjah 25 in aprilskega v Repnjah 18 novih voditeljev. Skupno je torej certifikat Oratorijski voditelj letos prejelo 56 mladih. Na usposabljanju so obnovili svoje znanje o don Bosku in preventivnem vzgojnem sistemu ter pridobili dodatne kompetence za vodenje skupine animatorjev, za načrtovanje projektov itd. A dajmo besedo dvema udeleženkama usposabljanj. Zala je svoje vtise strnila tako:

»Za to izkušnjo sem res hvaležna. Težko opišem vse občutke, ki so me prevzemali tekom vikenda. Predvsem sem se počutila prijetno in sprejeto. Navdušena sem odkrila, da me obdajajo sami goreči, odprti, odgovorni in sočutni mladi ljudje. Z njimi sem imela priložnost deliti svoje izkušnje in prisluhniti njihovim. Skupaj smo se veliko naučili o don Bosku in njegovem vzgojnem sistemu, imeli pa smo tudi veliko časa za razmislek in pogovor o naši voditeljski vlogi, o naši animatorski skupini, ter narediti kakšen načrt za nadaljnje delo ali pa s sovoditeljem deliti nove ideje, ki so se nam tekom vikenda utrnile.«

Julija pa je zapisala: »Z vikenda nisem odnesla samo novega znanja o don Bosku, njegovem načinu dela, lastnostih voditelja, dinamiki in vlogah v skupini ter načrtovanju, ampak sem na vikendu spoznala nove čudovite, odprte, navdušene, zagrete, odgovorne, prijateljske, sočutne in organizirane ljudi, imela z njimi možnost deliti svoje mnenje in slišati njihovo. Na vikendu sem se lahko približala Bogu in gradila oseben odnos z njim v preprostih in iskrenih molitvah. Imela sem čas za razmišljanje o svoji animatorski skupini, njenih članih, svoji vlogi v njej in pogovor o tem s sovoditeljem. In ponovno sem začutila oratorijski duh. Tisto sproščenost, navdušenje, tisto energijo, ko vsi delamo za skupno stvar, ki jo imamo radi in nam je mar zanjo.«

Trije posveti oratorijskih voditeljev

Čas po veliki noči smo v Združenju animatorjev Oratorija izkoristili za to, da smo voditeljem omogočili priložnost za podelitev svojih izkušenj in dobrih praks. 15. aprila je posvet tako potekal v Novem mestu, 19. maja v Celju in 27. maja v Murski Soboti.

Vsi trije dogodki so mladim voditeljem prinesli številne nove ideje in znanja, ki jih bodo lahko uporabljali na prihajajočih oratorijih, in jim dali nov zagon za letošnje delo na oratorijih.

Usposabljanja animatorjev

Med vsem tem so potekala tudi usposabljanja oratorijskih animatorjev. Od marca do konca junija so prizadevni trenerji obiskali 12 župnij in tam izvedli različne pakete usposabljanj, odvisno od potreb animatorske skupine. A sezone še ni konec in marsikateri voditelj se za usposabljanje svojih animatorjev odloči tudi tekom poletja.

Množica novih pobud

Letošnje leto so bili mladi v Združenju animatorjev Oratorija še posebej aktivni. Nastala je vrsta novih pobud in projektov, ki so v letošnjem letu ugledali luč sveta.

V okviru svetopisemske aplikacije YouVersion smo vzpostavili oratorijski bralni načrt z odlomki dneva, preko katere se lahko animatorska skupina duhovno pripravi na letošnjo tematiko. Posnetih in objavljenih je bilo 18 novih plesov, ki se jih lahko naučijo otroci in animatorji. Prenovili smo Animatorski spodbujevalnik, ki pomaga animatorskim skupinam k boljši pripravi na oratorije. Podprli smo snemanje oratorijske zgodbe, tako da bo ponovno zaživela v filmski obliki. Pripravili smo oratorijsko aplikacijo, ki bo služila kot administrativno orodje pri vodenju podatkov o prijavljenih otrocih in še veliko več …

Vse je torej pripravljeno na letošnje oratorije, ki jih bo po vsej Sloveniji vsaj 300, udeležilo pa se jih bo okrog 22.000 otrok in 7000 animatorjev! Naj se oratorijsko veselje začne!

Tilen Mlakar

Morda vas zanima tudi