Leteci stabri

Bi b’li za Biblijo?

ČIPS večeri 2022

Začetek leta je pri ZAO Novo mesto vedno namenjen ČIPS večerom in letos ni bilo nič drugače. S temi tematskimi večeri se vsako leto posvetimo izbrani temi, ki jo preko predavanja, pričevanja in družabnega večera približamo mladim iz naše škofije.

Letos smo si za temo izbrali Sveto pismo, saj smo ugotovili, da ga ne poznamo dovolj dobro in da pogosto ne vemo, kako bi se ga lotili. Naslov letošnjega sklopa večerov je bil zato »Bi b’li za Biblijo?« in že s tem vprašanjem smo želeli udeležence spodbuditi k odločitvi za Sveto pismo.

ČIPS večere smo letos otvorili še v živo v Baragovem zavodu v Novem mestu s sveto mašo in gostom Gregorjem Čušinom ter njegovo uprizoritvijo Evangelija po Čušinu. Na hudomušen način smo tako vstopili v zgodbe iz Nove zaveze, se ob tem zabavali in se hkrati spraševali kako Jezusove besede in dejanja odmevajo v naših življenjih.

V naslednjih tednih smo ČIPS večere popolnoma preselili na splet, tako da smo se lahko iz udobja lastnih naslanjačev še naprej varno srečevali. Naše spoznavanje svete knjige krščanstva smo nadaljevali skupaj z diakonom Janezom Meglenom, ki nam je Sveto pismo podrobneje predstavil. Obnovili smo nekatere zgodbe iz Stare zaveze in izvedeli njihovo vlogo v zgodovini izraelskega ljudstva, ki je pripeljala do Odrešenika. Spoznavali smo tudi sestavo Svetega pisma, zgodovino njegovega nastajanja, prevajanja in preučevanja. Seveda smo se vseh teh obširnih tem v našem skupnem času le na hitro dotaknili, a smo tako dobili vpogled v veličino naše svete knjige in upamo, da nas je že to spodbudilo, da bi jo sami še naprej raziskovali.

Za vse, ki bi potrebovali še dodaten navdih, pa smo pripravili še tretji ČIPS večer, na katerem smo poslušali pričevanje našega vrstnika, Gašperja Komatarja. Razkril nam je svojo pot odkrivanja vere in kako ga je na njej Bog nagovarjal tudi preko Svetega pisma. Ob prebiranju odlomkov, ki so spremljali Gašperja, smo lahko odkrili, kako Bog na različne načine nagovarja tudi nas, če smo mu le pripravljeni prisluhniti.

Tako smo zaključili letošnje ČIPS večere, na katerih so si morali udeleženci čips (ali druge prigrizke) priskrbeti kar sami. Upamo pa, da so prejeli vsaj to, po kar so prišli v duhovnem smislu in da so zdaj bolj prepričani v pritrdilni odgovor na naslovno vprašanje. Kaj pa vi, bi b’li za Biblijo?

Morda vas zanima tudi