Leteci stabri

JSAO: »Fajn, super, lepo in zabavno!«

????????????????????????????????????

Člani škofijskih odborov ZAO so se v letošnjem letu znašli pred novim izzivom, in sicer kako pripraviti prvo Jesensko srečanje animatorjev Oratorija na ravni škofije. V soboto, 7. septembra 2013, se je pokazalo, kako jim je uspelo …

Jesensko srečanje animatorjev oratorija v ljubljanski nadškofiji je tudi tokrat potekalo na Rakovniku. Pri zahvalni sveti maši so dva salezijanca in ena salezijanka izpovedali večne zaobljube, zato je imel dan še toliko večjo veljavo. Ob zbiranju je potekala uvodna animacija pred cerkvijo v družbi narnijskih miši, kapitana Kaspijana in narnijskih lordov, ki so od udeležencev zahtevali, da izpolnijo nekaj nalog in si s tem prislužijo vstop v cerkev. Sledila je sveta maša, ki so jo pevsko oblikovali mladi iz župnije Kodeljevo. Po njej je zunaj sledila tržnica in piknik. Skratka, prvo sobotno dopoldne v mesecu septembru je bilo za tiste, ki so prišli na Rakovnik, polno lepih vtisov.

Na jesenskem srečanju animatorjev oratorija koprske škofije se je sicer zbralo manj animatorjev od pričakovanj, a so se vseeno s prsti lotili risanja našega lika Evstahija, ki so ga prepoznali kot njim podobnega mladeniča, ki krmari med čermi življenja. Podobno kot Evstahija more tudi nas Jezus očistiti naše sebičnosti. Ob koncu so se animatorji Gospodu zahvalili, da smejo biti njegovi učenci.

Mariborski animatorji so se zbrali na Prihovi. Med zbiranjem so jih najprej pričakali tematski otočki – od spoznavalnih dinamik do učenja novih bansov. Zatem jih je čakala velika igra. Tako so enkrat za spremembo lahko sami uživali v njej, saj so po navadi oni tisti, ki jo pripravljajo. Po aktivnem razgibavanju so se pripravili na sveto mašo, pred začetkom pa so razglasili še zmagovalca foto natečaja 2013 (bravo Studenci MB!). Po zelo zanimivi sveti maši so se še nekaj časa družili ob rogljičkih, nato pa se vrnili vsak na svoj konec z mislijo, da se na takšna srečanja definitivno še vrnejo.

V Celju so zavzeti animatorji srečanje začeli s sladko igro, pri kateri so uvodno zadržanost razblinili z razkrivanjem lažnih trditev o drugem in si pri tem za nagrado pridobili bombone. Sledila je mladinska sveta maša, ki jo je daroval salezijanec g. Ciril Slapšak. Pri njej so udeleženci sodelovali z različnimi uvodi in petjem ter tako Bogu izrazili zahvalo za vse lepe trenutke na naših oratorijih. Program se je nadaljeval s »tržnico«, na kateri so se oratoriji lahko podrobneje predstavili in si izmenjali mnenja in izkušnje ob ustvarjanju letošnjega oratorija. S seboj so prinesli različne izdelke iz delavnic, se predstavili v oratorijskih majicah, spekli muffine, razkazovali zastavo, predstavili oratorijski časopis idr. Za bolj športno obarvan del srečanja je poskrbel odbojkarski turnir. Druženje so animatorji zaključili s pogovori in izmenjavo mnenj o letošnjih oratorijskih gradivih, izvajanju različnih delov oratorijskega dne, težavah s katerimi se srečujemo po župnijah in animatorskih skupinah. Ob koncu smo lahko v zvezku vtisov prebrali, da je bilo »fajn, super, lepo in zabavno«.

R. R., U. Š., T. Mi., M. K., T. Ml.

Morda vas zanima tudi