Leteci stabri

Letošnji Oratorijski voditelj II v znamenju komunikacije, vodenja in don Boska

Preventivni ukrepi proti bolezni COVID-19 so nas pri Oratoriju Slovenija letos spodbudili, da smo usposabljanje Oratorijski voditelj II izvedli preko spleta. Njegov format treh vsebinsko ločenih večerov s tremi različnimi predavatelji je bil za ta »eksperiment« več kot primeren. Izkušnja je bila nadvse pozitivna, še posebej če jo primerjamo z alternativo, da usposabljanja sploh ne bi bilo.

V prvem večeru, 14. aprila, se je logoterapevt in mediator mag. Martin Lisec osredotočil na komunikacijo z animatorsko skupino. Spraševali smo se, kje so naše močne in šibke točke pri komunikaciji, katere vrednote nas vodijo pri vodenju oratorija, kaj povezuje skupino animatorjev in kaj narediti, da se bodo animatorji v skupini počutili čim bolj domače.

Drugi večer, 21. aprila, je bil osredotočen na vodenje animatorske skupine in vlogo oratorijskega voditelja. Dolgoletni mladinski delavec Matej Cepin je mlade voditelje najprej popeljal na pot spraševanja, kateri so njihovi goreči grmi, ki jih kličejo na pot mladinskega voditeljstva. V drugem delu pa je o voditeljstvu spregovoril na zanimiv način preko svojih petih pravil za dobro vodenje skupine, ki jih je sestavil preko svojih dolgoletnih izkušenj.

Zadnji večer, 7. maja, je bil namenjen spoznavanju don Boska in preventivnega vzgojnega sistema. Salezijanec Jure Babnik je mladim voditeljem predstavil nekaj vidikov don Boskove vzgoje, predvsem skozi njegove oči in zapise. Kako in zakaj je don Bosko svojo vzgojo zastavil na ljubeznivosti, razumu in veri, katera sta bila glavna cilja don Boskove vzgoje, kakšne kazni je uporabljal …? Seveda pa so nam vsi ti elementi don Boskove vzgoje pomagali pri refleksiji našega vzgojnega dela na oratorijih.

Negativna stran spletnega usposabljanja je bila predvidljiva: bilo je nekoliko manj medosebnega stika in izmenjave med udeleženci. A bila je tudi pomembna pozitivna stran: usposabljanja se je lahko udeležilo dvakrat toliko udeležencev kot pretekla leta: skupno kar 57 mladih voditeljev. Ali bomo torej to usposabljanje še kdaj izvedli preko spleta? Povsem verjetno.

Morda vas zanima tudi