Leteci stabri

Masko na faco, ne na srce!

Združenje animatorjev Oratorija Novo mesto že vrsto let pripravlja t. i. ČIPS večere za mlade in tudi letos se jim kljub prepovedi zbiranja nismo odpovedali. Kaj so to ČIPS večeri, se sprašujete? To je sklop treh sobotnih večerov za mlade: pričevanje, ‘predavanje’ in družabni večer. Običajno so se izvedli v živo, v Novem mestu, letos pa smo jih predstavili še širši javnosti preko spleta.

V luči aktualnega dogajanja smo letošnji sklop večerov poimenovali »Masko na faco, ne na srce!« in smo na njih poslušali in se pogovarjali o tematiki odnosov. Vsak večer smo začeli s sveto mašo, nato pa smo prisluhnili našim gostom.

Prvi večer smo v našo družbo povabili zakonca Tino in Gašperja Berčiča, ki sta nam spregovorila o odnosu fant – punca, o začetku njune zveze do zakona in ustvarjanja družine.

Drugi večer se nam je pridružil g. Matevž Mehle, direktor Katoliške mladine. Spregovoril je o ustvarjanju kvalitetnih odnosov, kako pomembna je komunikacija, tudi fizična, ne le »online« (kot je povedal na večeru: »Računalnika se lahko dotikamo, ampak je to mal’ “kripi”.«). Razmišljal je tudi, kako imeti kvalitetne odnose v času epidemije, pa naj bo to odnos fant – dekle ali odnosi v družini.

Tretji večer je bil nekoliko bolj sproščen. Na sporedu je bil namreč družabni večer, s katerim smo vsem večerom naredili piko na i. Med seboj smo se spoznali, se igrali spletne družabne igre in med seboj gradili prijateljstva – nove odnose. Mislim, da nam je vsem v spominu ostala ena zelo zanimiva igra, ki pa naj za tiste, ki se nam niste pridružili, ostane skrivnost.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste si vzeli čas in se udeležili vsaj enega izmed večerov. Na prvem večeru nas je bilo preko 110! Se vidimo tudi na prihodnjih ČIPS večerih in drugih dogodkih. Upajmo, da seveda naslednje leto v živo.

Nina Burger

Morda vas zanima tudi