Leteci stabri

Za nami sta spletni posvet voditeljev in animatorij

Tudi Združenje animatorjev Oratorija letošnjo jesen ni moglo izvajati dogodkov v živo. A to nas ni odvrnilo, da ne bi poskusili kaj novega. Tako smo 17. novembra pripravili spletni posvet oratorijskih voditeljev, ki se ga je udeležilo okrog 100 mladih, 12. decembra pa prvi spletni animatorij, ki ga je doživelo nekaj čez 200 animatorjev.

Glavna tema posveta voditeljev, ki ga je pripravljal ljubljanski Škofijski odbor ZAO, je bila nekako očitna: kaj in kako lahko delamo z našimi animatorskimi skupinami v času korone in ukrepov. V prvem delu nam je svoje ideje in predloge predstavil dolgoletni oratorijski voditelj in nekdanji predsednik ZAO, Timi Čižek. V drugem pa smo imeli možnost, da smo si po skupinah izmenjali svoje ideje, predloge, zamisli in dobre prakse. Lahko rečemo, da je posvet uspel, saj so ga vsi udeleženci označili za uporabnega. Nobenega razloga torej nimamo, da ga ne bi letos še kdaj v podobni obliki ponovili.

Pripravo prvega spletnega animatorija (oratorijskega dne za animatorje) v zgodovini pa je prevzel novomeški odbor ZAO in se pri tem več kot izkazal. Da ne bi bilo vse le digitalno, je vsem prijavljenim animatorjem vnaprej poslal pošiljke z nekaterimi drobnimi stvarmi, ki so jih potrebovali na animatoriju. V soboto zjutraj pa se je začelo zares.

Tema animatorija je bila tudi tema Oratorija 2021: bl. Carlo Acutis. Udeleženci so se najprej s pomočjo kviza preizkusili, koliko ga že poznajo. Sledile so dramska igra, ki jo je ekipa posnela vnaprej, in kateheze po skupinah. Med odmorom so animatorji lahko pekli sladke penice, ki so jih prejeli po pošti, po njem pa je sledila velika igra. V njej so morale animatorske skupine posneti zabavne kratke filme. Program se je seveda zaključil z molitvijo.

S tem pa se dogajanje še ni popolnoma zaključilo. Zvečer je na družabnih omrežjih potekala še razglasitev najboljših kratkih filmov, o katerih je presojala komisija, nagradil pa jih bo Oratorij Slovenija.

V ozadju teh dveh dogodkov pa ne seveda ne počivajo ostale oratorijske ekipe. V teku sta natečaj za oratorijsko himno in avdicija za vloge v uradni oratorijski filmski zgodbi o Carlu Acutisu. Najbolj je v tem času dejavna ekipa za pripravo priročnika, ki počasi zaključuje s pisanjem vsebin, sledilo pa bo še piljenje, brušenje in izboljševanje … O tem pa kaj več po novem letu!

T. M.

Morda vas zanima tudi